“Ambulans nasıl aranabilir ki?” demeyin.
Ambulans gereken durumlarda öncelikle sakin olunmalı, en yakın telefondan 112 ya da Acıbadem Mobil Sağlık Ambulans Hizmetleri (4449724) aranmalıdır. Telefona cevap veren sağlık personeli aşağıdaki soruları yöneltecektir. Buna hazırlıklı olunması ambulans gelişini hızlandıracaktır:
Ne oldu? (Trafik kazası, bayılma v.b.)
Nerede oldu? (Banka, karakol gibi bilinen yerlere göre tarif verilmelidir)
Ne kadar kişi? (kaç ambulans gerekeceğinin anlaşılması için kabaca sayı verilmelidir)
Ne şiddette? (ilk görünüşe göre durum hakkında kaba bilgi verilmelidir)
Numara ve arayan kişi? (Arayan ismini bildirmeli, ambulans gelene kadar olay yerinde kalmalı ve geri aranabileceği için bu telefonu meşgul etmemelidir)
İlkyardımda Temel Prensipler:
Dikkat: Ortamda beklenmedik tehlikelerle karşılaşılabilir. İlkyardımcı son derece dikkatli davranmalıdır.
İletişim: Ortamdaki kişiler telaş içerisindedir. İlkyardımcı kendini tanıtmalı ve yaralıyla, çevredeki kişilerle sürekli iletişim içerisinde bulunmalıdır.
Rıza: Yasalara göre kişinin izni olmadan kendisine yardım yapılamaz. Bilinci kapalı veya reşit olmayan kişiler için yakınlarından izin alınmalıdır. Kimse yoksa ilk yardım, yaşam kurtaran önlemlerle sınırlı kalmalıdır.
Liderlik: Bilgisiz kişilerin yardım etmesi, hasta/yaralıya zarar verebilir. İlkyardımcı, ortamdaki kişileri yönlendirmelidir. Kişilere uygun görevler verilerek hem yararlı olmaları sağlanabilir, bu arada zarar vermeleri de önlenmiş olur. Yani ilk yardımcı ekip çalışmasına önem vermelidir.
Gizlilik: Sağlığı ile ilgili bilgiler kişinin özlük hakları arasındadır. İzni olmadan üçüncü şahıslara aktarılamaz. Ancak sağlık ve güvenlik personeli ile paylaşılabilir.
Eşitlik: İlkyardımcı dil, din, ırk, milliyet farkı gözetmeksizin, herkese eşit yardım yapmak zorundadır. Ancak durumunu daha ağır gördüğü hasta veya yaralıya öncelik verebilir.
Bilgi ve beceri: İlk yardımcı iyi bildiğinden emin olduğu ilk yardım bilgi ve becerisini kullanacaktır. İyi bilmediği uygulamaları asla yapmayacaktır.
Kayıt: Yapılan (ve yapılmayan) her girişim yasal yükümlülük getirebilir. Bu nedenle ilk yardımcı gördüğü ve uyguladığı şeyleri bir yere not almalıdır. Bu bilgileri eksiksiz sağlık personeline aktarmak dışında, ileride bilgi istenmesi durumunda tekrar detaylı olarak açıklayabilmesi için de yararlı olacaktır.