Anne sütü yeni doğan bir bebeğin ihtiyacı olan miktarlarda tam olarak doğru besinlerle yüklüdür. Araştırmalar anne sütünün sadece besleyici olmadığını, bebek sağlığında da derin rolleri olan tıbbi özelliklere sahip çeşitli faktörleri içerdiğini göstermektedir. bebek formulaları uygun içeriklerle üretilmesine rağmen, anne sütü bebeğin bağışıklık sisteminden, gelişim hızına kadar tüm alanlarda büyük etkilere sahiptir. Anne sütü, enfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı koruma sağlayan ve bağışıklık güçlenmesine, organ gelişmesine katkıda bulunan binlerce farklı biyoaktif molekül içerir. Bu nedenle tüm anneler, normal koşullarda, bebeklerinin sağlığını artırmak için en az altı ay emzirmelidir.
Anne sütü hakkında en çok sorulan soruları sizin için cevapladım.
Araştırmalar, anne sütünün yağ asidi özelliklerinin, özellikle anneler çok fazla omega-6 ve yeterince omega-3 yağ asidi tükettiğinde değiştiğini göstermektedir. Ceviz, keten tohumu, chia tohumları, ton balığı, somon ve yumurta sarısı gibi omega-3 içeren besinler tüketin. Günlük tükettiğiniz et, süt ürünleri, yer fıstığı yağı, soya fasulyesi yağı ve susam yağı miktarını azaltarak omega-6 ve omega-3 yağ asidi tüketiminizi dengeleyin.
Yapılan son çalışmalara göre yaşamın ilk altı ayında bebeği sadece anne sütü ile beslemek, bir veya iki yıl veya daha uzun bir süre boyunca da emzirmeye devam etmek bebek beslenmesi için standart olarak kabul edilmektedir.
Annelerin çoğu iş hayatına geri döndüğünde bebeğini emziremediği için anne sütünü göğüs ve süt pompalarıyla sağıp uygun koşullarda saklamak istiyor. Bazıları da en baştan emzirmek yerine bu yöntemi seçiyor. Sağılan sütün, annenin beslenmesine göre renginde, kıvamında ve kokusunda değişiklik olması normaldir. Ayrıca depolanan sütün katmanlara ayrıldığını ve kremanın üstüne çıktığını fark edebilirsiniz. Bebeği beslemeden önce, katmanları tekrar karıştırmak için ılık şişeyi yavaşça çevirin, ancak şişeyi sallamayın. Gün boyunca aynı soğutulmuş kaba az miktarda soğutulmuş anne sütü eklenebilir ancak önceden soğutulmuş süte ılık süt eklemekten kaçının. Sütü dondurucuda sakladığınızda, sıvılar donduğu zaman genişlediğinden saklama kabında boşluk bırakın ve kapların üzerine tarih yazın. Kullanmaya başlarken eskiden yeniye doğru kullanın.
Anne sütünü aşağıdaki şekillerde saklamak güvenlidir:
4 – 6 saat: Oda sıcaklığında (24°C)
24 saat: Donmuş halde buzdolabında (14°C)
3 – 6 gün: Buzlukta (4°C veya daha düşük)
6 – 12 ay: Dondurucuda (-17°C)
Anne sütünün bu şekilde depolanması, depolanan sütteki bakteriyel üremeyi ve bulaşıcı patojenlerin büyüme olasılığını artırmaz. Ancak anne sütünün besin değeri değişebilir.
K vitamini tipik olarak yenidoğanlara yaşamlarının ilk günlerinde verilebilir. Annelerin sağlıklı beslenmesi durumunda, D vitamini hariç, vitamin eksiklikleri nadirdir. Anne sütündeki vitaminler ve mineraller bir annenin diyetine ve vücut depolarına bağlı olarak değiştiğinden, araştırmacılar annelerin emzirme döneminde multivitamin almaya devam etmelerinin daha iyi olacağını söylüyor. Anne sütündeki D vitamini düzeyi, özellikle güneş ışığına az maruz kalan annelerde düşüktür. Bu nedenle çocuk doktorları, emzirilen bebeklerde D vitamini eksikliğini önlemek için sıvı D vitamini takviyesi yapılmasını önerir. Bu takviyeler genellikle bebeğiniz için önerilen günlük değerleri karşılayan vitaminler içerir.
Anne sütünü mikrodalga gibi fırınlarda ısıtmayın. Mikrodalga anne sütü bileşimini değiştirir ve sütte gelişen sıcak noktalar nedeniyle bebeğin ağzında ciddi yanıklara neden olabilir. Çözülmüş süt 24 saat boyunca buzdolabında güvenlidir ancak çözüldüğünde sütü tekrar dondurmayınız. Sütü daha çabuk çözmeniz gerekiyorsa, ılık su altında bekletin veya kapalı bir kapta ılık suyun içinde vücut sıcaklığına ulaşana kadar yaklaşık 20 dakika bekletin. Buzdolabında saklanan sütü ısıtmak için oda sıcaklığında üç ila altı saat bekletilebilir veya ılık su dolu bir kapta ısıtabilirsiniz.
Anne sütü ortalama %1,1 protein, %4,2 yağ ve %7 karbonhidrat içerir. 100 gramı yaklaşık 72 kaloridir. Yağ, sütteki en değişken makro besindir. Bu nedenle annelere, bebeği diğer memeden beslemeden önce tüm memeyi boşaltmaları tavsiye edilir. Anne sütü daha yüksek yağ içeriğinden dolayı daha yoğundur, bu öneri bebeğin doygunluğunun ve büyümeye yönelik enerji gereksinimlerinin karşılanmasını sağlar. Antikorlar anne sütünün hayati bir parçasıdır. Antikorlar korunmasız yenidoğan bebeğinizi hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir. C ve E vitaminlerini, katalaz ve glutatyon peroksidaz gibi enzimleri içerir.
Sormak istediğiniz tüm soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin