Perşembe, Eylül 12, 2024
More

    SON EKLENENLER

    Bebekli evde hayvan olur mu?

    Araştırmalar, özellikle doğumundan itibaren evde evcil hayvanla büyüyen bebeklerin, bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu gösteriyor.

    Araştırmalar, özellikle doğumundan itibaren evde evcil hayvanla büyüyen bebeklerin, bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu gösteriyor. Yani onları sokağa atmak yersiz. Sadece biraz dikkat ve ön hazırlık gerekiyor.
    Son zamanlarda Facebook’ta, Twitter’da sıkça sahibi hamile kaldığı ya da doğum yaptığı için evden atılan kedi-köpek ilanlarına rastlıyorum. Ben de tanıdığım birkaç kadın doğum uzmanına ve hem hayvanlı hem bebekli arkadaşıma sordum:

    Hamilelikte evde evcil hayvan beslemek caiz midir? Evdeki hayvan bebeği yer mi?

    Üç doktorun da ortak fikri şu: Kedilerden bulaşabilecek en önemli hastalık toksoplazma enfeksiyonu. Kedi dışkısından bulaşabildiği gibi iyi yıkanmamış sebze meyve ve iyi pişmemiş etten de geçebiliyor. Anne adayı kumu bizzat kendisi temizlemezse (mecbur kalırsa mutlaka eldiven kullanmalı), hayvanın aşıları düzenli olarak yapılıyorsa sorun yok. Köpekler için de parazit ve kuduz aşılarını yaptırmak yeterli.

    Zararı değil yararı var

    Araştırmalar, özellikle doğumundan itibaren evde evcil hayvanla büyüyen bebeklerin, bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu gösteriyor. Ayrıca eğer genetik bir alerjik problem yoksa, yine kedi ya da köpekle büyüyen çocuklar alerjik hastalıklara karşı daha az risk taşıyor. Bir de psikolojik boyutu var tabii. Hayvanla büyüyen çocuk kendine daha güvenli, diğer canlılara ve çevresine karşı daha duyarlı oluyor. Paylaşmayı ve sorumluluk almayı öğreniyor. Yapılan araştırmalar, hayvanla büyüyen çocukların suça meyletme ihtimalinin de çok düşük olduğunu gösteriyor

    Anneler ne diyor?

    Bebekli ve kedili iki arkadaşım var. İkisi de kedilerinin, kardeşlerini fazlasıyla nazik karşıladığını söylüyor. Elbette merak söz konusu. Kedi eve gelen bu yeni yaratığı incelemek istiyor. Bebeğin yatağında, alt değiştirme masasında, arabasında yatmak gibi davranışlara sık rastlanıyor. Bebek biraz ayaklandıktan sonraysa roller değişiyor. Genelde hayvanın peşinden koşup içini bayıyor, orasını burasını çekiştiriyorlar. O zaman da kedinin tırnaklarını kestirmek olası bir tırmalanma tehlikesini ortadan kaldırıyor.

    Kedi terbiye edilemeyen bir hayvan olduğundan, ona gereken ilgiyi ve hâlâ çok sevildiğini gösterdiğiniz takdirde kıskanmasını engelleyerek bebeği sevgiyle sahiplenmesini sağlayabiliyorsunuz.

    Köpek sahibine daha bağımlı gibi. Bu yüzden hayvanın yeni duruma adapte olması için doğumdan önce çalışmalara başlamak gerekiyor. Köpekler sürü halinde yaşayan hayvanlar. Gelen bebeği de sürünün bir üyesi olarak görüyor. İyi bir sürü lideri olarak bebeğin hiyerarşik düzendeki yerini hazırlamak da size düşüyor.

    Cadde’nin Patisi

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN