Günümüz dünyasında en sık yaşanan sağlık sorunlarından birisi olan boyun düzleşmesi ile alakalı sorulara yanıt vermek istiyoruz. Bilgisayar, artık hayatımızın her döneminde var. Bu neden dolayısı ile insanların boyun bölgelerinde yaşanan sorunlarda ciddi bir artış durumu söz konusu oldu. Düzleşme, her anlamda fark yaratan seçeneklerden birisidir.
Düzleşme sorunu, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Boyun yapısının bozulması, zaman içerisinde günlük yaşantınızı ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Tam da bu noktada hastalık ile alakalı olarak en net bilgileri sizlere sunacağız.
Boyun düzleşmesi, boyunun kendi yapısının bozulması ve düz hale gelmesi sonucunda kan akışını engellemesi nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Boynumuzun yapısı normal şartlarda C şeklindedir. Bu şekilde de kan akışı gayet normal bir şekilde sağlanır. Ancak zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak boyunun yapısı bozulur. Yapısı bozulan boyunda düzleşme meydana geldiğince kan akışı sağlıklı olmaz. Bu da düzleşmenin beraberinde getireceği ciddi sıkıntılar anlamına geliyor. Boyun kavisinin kaybolması nedeni ile düzleşme meydana geliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise ciddi anlamda sıkıntılar meydana gelebilir.
Boyun düzleşmesi önünde birçok farklı neden sayabiliriz. Düzleşme dediğimiz hadise, boyun bölgesinde yer alan kasların zaman içerisinde güçsüz kalması ile oluşur. C şeklinde ki boyun omuru, zaman içerisinde dümdüz (sopa gibi) bir hale gelir. Dolayısı ile günlük yaşantıyı da ciddi anlamda olumsuz etkileyen seçeneklerden birisi olarak dikkat çeker. Nedenleri üzerinde araştırmaların bizlere sunduğu seçenekler aşağıdaki gibidir;
Boyun düzleşmesinin belirtileri çok yönlüdür. O kadar fazla seçenek söz konusu ki bu noktada hepsini sizlere saymak istiyoruz. Boyun düzleşmesi, zaman içerisinde dışarıdan da ciddi anlamda farkedilebilir. Ancak yine de günlük yaşantınızı etkileyecek bazı belirtileri de söz konusudur. Başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir;
gibi belirtiler kendisini net şekilde gösterir. Semptomlar, genellikle boyun bölgesinde ciddi anlamda ortaya çıkar. Dolayısı ile zaman içerisinde bu gibi belirtilerin ortaya çıkması itibari ile kısa süre içerisinde doktora başvurmanız gerekir.
Bu hastalık, kimi insana göre ortopedi sınıfı içerisinde düşünebilir. Boyun ağrılarında insanlar genellikle direk olarak ortopedi sınıfına başvurmaktadır. Ancak bu hastalık ile doğrudan ilgilenen sınıf doktorları, fizik tedavi uzmanlarıdır. Fizik tedavi uzmanları, boyun bölgesindeki sorunu tanılayabilmek için farklı tetkikler isteyebilir.
Boyun düzleşmesi teşhisi nasıl konur? Bunun için şikayetlerinizi analiz eden doktor, röntgen ve MR gibi yöntemlere başvurarak bölge yapısını incelemek durumundadır. MR, şüphesiz ki ilaçlı olarak uygulandığında damar yapılarına varana kadar gösterir. Dolayısı ile çok daha etkin bir yöntem olarak dikkat çeker. Sonraki süreçte ise teşhisin konulması itibari ile tedavi sürecinin başlaması gerekir.
Bu sorunun gelmiş olduğu safha çok önemlidir. MR ile inceleme yapıldıktan sonra boyun düzleşmesinin hangi durumda olduğu görülebilir. Genellikle ilk aşama boyun düzleşmesi için fizik tedavi yöntemidir. Bunun için fizik tedavi uzmanları, sizlere boyun düzleşmesi egzersizleri uygulayarak kısa zaman içerisinde bölgedeki damar yapısının düzelip düzelmediğini kontrol eder. Genellikle fiziksel tedaviye yanıt veren bir hastalıktır.
Fizik tedavi ile birlikte kas gevşetici ilaçların kullanıldığı da bilinir. Bu ilaçlar, zaman içerisinde damarların yumuşamasına neden olan ilaçlar olabilir. Aynı zamanda bölgeye sıcak uygulamalar da yapılabilir. Fizik tedavi uzmanları, yatağınız ve yastığınız ile alakalı olarak da sizlere çeşitli önerilerde bulunabilir.
Hipnoterapi (hipnoz) tedavisi sayesinde kişinin bilinçaltına girilerek de bu hastalığın tedavi edildiği net bir şekilde kanıtlanmıştır. Türkiye genelinde de fazlası ile kullanılan bir yöntem olarak dikkatleri çeker. Genellikle kişinin stresten uzaklaştırılması için de kullanılır. Dolayısı ile bölgesel rahatlık açısından önemlidir.