Salı, Ekim 15, 2024
More

    SON EKLENENLER

    Çocuğu Disipline Ederken Bunlara Dikkat!

    Çocuğu disipline ederken deliren ebevylerden olmak istemiyorsanız bu altın kurallara bir göz atın.

    Ne yazık ki çocuklar hayata kullanma kılavuzu ile gelmiyor. Bu yüzden de çocuk yetiştirirken tüm anne ve babalar ne yapacağını tam olarak bilemiyorlar. Katı kurallar ve cezalar ile aşırı sevgi arasında sıkışıp kalıyorlar.

    Bir çocuğu disipline sokmak çok eğlenceli değil ama her ne kadar sevmeseniz de bunu bir şekilde yapmak zorundasınız. Araştırmalar, en uyumlu ve özgüvenli çocukların bol bol sevgi gösterilen, yerinde otoriter tavır da sergileyen ebeveynler tarafından yetiştirilmiş olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, anne-babaların çocuk yetiştirirken doğru ve yanlışlar konusunda içgüdülerine güvenmeleri gerektiğini ve pedagog yazarların kitaplarından ilham almaları gerektiğini söylüyor.

    Hiçbir çocuk diğerine benzemez ve çocuğu en iyi tanıyan, anne ve babasıdır. Kendinizden ödün vermediğiniz, genel doğru ve yanlışlardan kopmadığınız ödül ve cezanın dozunu, içgüdülerinize dayanarak verebilirsiniz.

    “Complete baby and child” kitabının yazarı Dr. Miriam Stoppard, iyi bir disiplinin en önemli koşulunun iyi denge oluşturmaktan geçtiğini söylüyor. Sevgi gösterirken bonkör, eleştirirken ve korkuturken pinti olarak çocukları eğitmenin gerektiğini söylüyor. İşte, çocuğunuzu disipline sokmak için altın kurallar…

    Erken yaşta sınırlar koyun

    Çocuğunuz,10 ya da 11 aylık olduğunda “evet” ve “hayır” kelimelerini ayırt edebilecek durumdadır. Bu yaşta “hayır” kelimesini kullanmaya başlayın. İkisi arasındaki farkı anlaması için bunu, kesin, net ve gülümsemeden söylemeniz gerekmekte.

    Dediğinizi yapın

    Sınırı aştığında çocuğunuza Oyuncağını kaldıracağınızı ya da en sevdiği çizgi filmi seyretmeyeceğini söylediyseniz eğer, bunu mutlaka uygulayın. Onun timsah gözyaşlarına kanmayın. Yoksa sizi ciddiye almayacak ve durumu ele geçirecektir. Aynı durum, birşeye hayır dediğinizde ısrarlı soruşlarına sonunda yenilip ‘evet’ demenizde de geçerli.

    İyi davranışı ödüllendirin

    Yaptığı olumlu davranışları takdir edin. Sizin sözünüzü dinlediğinde ve tembihlerinize uyduğunda onu ödüllendirin. Takdir edilmek ve övülmek, çocuğun özgüvenini de artırdığı gibi, sizin sözlerinizi daha dikkatli dinlemesine de neden olacaktır.

    Bazen görmezden gelin

    Ortalığı birbirine kattığı ve öfke krizleri geçirdiği anlarda göz temasınızı kesin. üç dakika kadar onunla konuşmayın, görmezden gelin. Kendi kendine sakinleştikten sonra onunla yeniden ilgilenmeye başlayın ve ona sarılın. Kriz anında müdahale, işleri daha kötüye götürecektir. Sakinleşmeden sonraki sevgi iletişimini çocuk daha iyi anlayacaktır.

    Neden-Sonucu öğretin

    Bir olayın neden-sonuç ilişkisini onun anlayacağı şekilde anlatın. “Eğer bağırırsan, parka gidemezsin” ya da “kardeşine sataşmazsan, onunla kovalamaca oynayabilirsin” gibi cümleler kurun. Ama bu cümlelere tehdit unsuru katmayın. Bunları söyledikten sonra da hemen uygulayın. Araya zaman sokmayın. Zaman aşımı, çocuğun anlamasını engelleyecektir.

    Sorumluluk almasını öğretin

    Çocuğunuza yaptığı davranışlarının sorumluluğunu almasını, yaptığı davranıştan dolayı başkasını suçlamaması gerektiğini öğretin. örneğin, “ama o da bana vurdu” cümlesini kullandığında “sen önce ne yaptın?” sorusunu sorun. Yaptığı yanlış hareketin sorumluluğunu başkasına atmaması gerektiğini belirtin.

    Anne-baba olarak aynı dili konuşun

    Çocukların en çok bocaladıkları şey, annenin hayır dediğine babanın evet demesidir. Bu, çocukları disipline ederken yapabileceğiniz en büyük yanlıştır. Anne-baba olarak ortak kararlar vermeli ve her şeye ortak aynı cevabı vermelisiniz. Aksi takdirde çocuk, eninde sonunda kendi dediğini yaptıracaktır.

    (Kaynak: Womenist.net)

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN