Uzmanlar aileleri uyarıyor. Çocuklarınızın tek iletişim araçlarının cep telefonlarına dönüşmesini önleyin…
Gençlerin ve çocukların karşılıklı konuşmaktan çok, mesajlaşmaları günden güne artmakta. Artık anne-babalar ne yapacağını şaşırmış durumda.. Yakında bu kadar çok mesajlaşmaktan konuşmayı unutur duruma gelecekler.
İlişkiler uzmanı yazar Kevin J. Roberts, bu konuda oldukça endişeli ve şu sözleri söylüyor; “Eğer gençleri bu sanal dünyadan biraz uzaklaştırmazsak, yüzyüze ilişki kuramayan ve karşısındaki ile konuşamayan bir nesil yetişecek. Bu, birçok tehlikelere de gebe. Sağlıksız toplumun temeli atılmış olur ki, bu da kişinin özel hayatı başta olmak üzere, iş hayatı, sosyal hayatının başlamadan yok olması demek. Anne-babaların buna dur demesi gerekiyor.”
Konuşma ve iletişimin %50’si, ses tonu ve vücut dilini nasıl kullandığınızdır. Mesajlaşma ile bu etkiyi karşınızdakine ne verebilirsiniz ne de alabilirsiniz. Böylece iletişim kopuklukları ve yanlış anlaşılmalar başlar. Karşılıklı konuşmada karşınızdaki kişinin duygularından etkilenir ve belli bir paylaşıma girersiniz. Onunla ağlar, onunla gülersiniz. Ama mesajlaşmada bu etkileşim yok. Gençler ve çocuklar da bu etkileşimsizlik ve empati göstermemeyi, normal sayıp bu şekilde yetişkin oluyorlar. Bu da tüm hayatlarını etkiliyor. İlişkiler uzmanı Dr. Ramakshinna bu konuda şöyle diyor. ” Gençler ve yeni yetişen çocuklar karşılarında mesajlaştıkları kişilerin tepkilerini hiç bilemiyorlar ve akıllarına geleni yazıyorlar. Bu iletişimsizliğin sadece başlangıcı, önlenemezse toplumsal bir yara haline gelir” diyerek durumun ciddiyetini anne ve babalara belirtiyor.
Yüzyüze Olan Gerçek Konuşmayı Destekleyin
Genç ve Ergen Psikologu Dr. John Dufy, gençler ve çocuklar arası konuşma kaybına dikkat çekerek ” bu konuşma ve iletişim kaybını yok edemeyiz ama önleyebiliriz” diyerek bu konuda bazı ipuçları veriyor. İletişimi kontrol etme açısından anne-baba olarak yapmanız gereken şey, “Ne, Nasıl, Nerede” sorularını çocuklarınızla konuşmada mutlaka sormanız.
“Ne” sorusu
Çocuklarınızla yüzyüze konuşmada konuşmayı “ne” sorusu ile açmak ve konuşmayı ilerletmek.
“Nasıl” sorusu
Konuşmada gerçek, samimi ve ucu açık sorular sormak ve konuşmayı uzatmak.
“Nerede” sorusu
Çocukların dikkatlerinin dağılmadığı her yerde konuşmaya ve iletişime geçebilmek. Yemek sofrasında, arabada ya da uygun olan her yerde.
Yapılması gereken
Hayatımızı kolaylaştıran mesajlaşma, bu ilerleyen iletişim çağında çocuklar için bir tehdit oluşturuyorsa eğer, önce anne-babaların kendi davranışlarına ve alışkanlıklarına bir göz atması gerekmekte. Bu sorunun önüne geçebilmek için, önce anne-baba olarak sizin konuşmayı istemeniz ve onun sorduğu sorulara uzun ve detaylı cevap vermeniz gerekmekte.
Uzmanlar, bu iletişim çağında iletişimsizliği önlemek için, ailenizle beraberken telefon ve bilgisayarlarınızı bir kenara koyup eski zamanlardaki gibi göz göze konuşmanın öneminin çok büyük olduğunu belirtiyor. Anne-babalar böyle yaptığı sürece çocuklar da bunu öğrenecek ve asıl iletişimin ailede başladığını anlayacaklardır.