Emzirirken diyet yapılmalı mı, eğer yapılırsa ne tür bir diyet olmalı? Hamilelikte kilolarımı nasıl kontrol altına alabilirim??
İşte tüm bunların cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay veriyor.
Gebelik sonrası kilo vermek çok daha kolay
Hepimiz doğumla birlikte aldığımız kiloları vermenin daha zor olduğunu düşünürüz, hâlbuki tam aksi söz konusudur. Çünkü emzirmek kilo vermeye birebir yardımcı olan bir etkendir. Bir kadın emzirme esnasında ortalama 100-200 kalori yakar ki bu enerji 30 dk yürümek ile hemen hemen aynıdır. Bu durumu avantaj haline getirip biraz beslenmenize dikkat ettiğinizde gebelik sonrası kilolardan kurtulmak çok kolay olacaktır.
Emzirmenin ilk 6 ayında diyet yapılmaz
Elbette burada asıl önemli olan diyet yapmak için doğru zamanın ne olduğudur. Emzirmenin ilk 6 ayında çok ağır bir diyet yapılamaz fakat doğumdan itibaren doğru bir beslenme ile kilo kaybınız başlar. Bu noktada mutlaka bir diyetisyen gözetimde olmanız çok önemlidir, böylece hem kilo verir hem de süt kalitenizi artırabilirsiniz.
Hangi diyet uygun?
Emzirirken yapılan diyet ya da doğru beslenme ilkelerinin en başında bol su tüketmek gerekir. Yetişkin bir insan günde 1,5-2 lt su içerken emziren bir kadın için bu miktar 4 litrelere kadar çıkabilmektedir. Hem kilo kaybınız için hem bundan daha da önemli olan süt miktarınız için su içmeniz çok önemlidir.
Bir diğer önemli nokta ise öğün atlamamak, her diyet tedavisinde olduğu gibi emzirirken beslenmede de ara öğün hayat kurtarır. Emzirmenin başladığı anda yavaş yavaş kan şekerinde düşme olur ve bu ani açlık hissi doğurabilir, bu anlarda beyniniz size şekerli ya da tatlı bir şeyler yeme ihtiyacını emir verir ve siz kendinizi durduramazsınız. Bu durumda alacağınız önlem emzirme öncesinde ara öğün yapmış olmaktır ve bu ara öğün içeriğinde muhakkak süt, ayran veya yoğurt ve yanında meyve-kuru meyve veya ayranı tamamlayacak bir galeta olabilir.
6 aylık emzirme dönemi hafif bir beslenme programı ile atlatıldıktan sonra daha emin ve kurallı bir diyet izlenebilir. Haftada 500 gr ile 1 kg arasında kilo kaybı hedeflenerek kişiye özel kalori ve beslenme durumu belirlenir. Sağlıklı bir beslenme davranışı düzenlenir, kişinin hayatına uyumu sağlanırsa gebelik öncesi ağırlığa geri dönmek çok kolay olacaktır.
Yapılan en büyük hata!
Unutmayın yapılan en büyük hata, emzirme döneminde sütün aratacağını düşünerek çok şekerli besinler ile beslenmektir. Bu ani kilo artışına neden olur. Bu nedenle mutlaka doğumdan hemen sonraki 1 ya da 2. ayda diyetisyen yardımı alın, bu hem sizi eski kilonuza döndürecek hem de bebeğinizin ilerleyen dönemlerde beslenmesini doğru planlamanızı sağlayacaktır. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için annenin beslenme bilinci hayati önem taşır.