Bahar mevsimiyle birlikte kendimize de bakmamızın zamanı geldi. İşte size bahar diyeti için 11 öneri.
1- Bahar gelince birçok dergi, gazete veya televizyon programlarında türlü isimlerle diyetlere şahit oluyorsunuz. Asla size uygun olmayan mucize veya şok diyet adı altındaki bir beslenme programını uygulamayın.*Beslenme programınızda belirli kurallara uymanız sonucu etkileyecektir, tabi herhangi bir hastalık veya kullandığınız bir ilaç yoksa. Bunu diyetisyeninizle görüşüp düzenlemelisiniz.
2- Her öğünde mevsim sebzeleri salata yada yemek olarak tüketilmelidir.
3- Ara öğünlerde de yine mevsim meyveleri tercih edilmelidir.
4- Haftada 1 kez kırmızı et, en az 2 kez balık, 2 kez kurubaklagiller, 2-3 kez yumurta ve hergün 2 kase kadar yoğurt, yarım avuç kadar fındık, badem tüketilmelidir.
5- Salatalara ve yemeklere piştikten sonra çok az zeytinyağı da ilave etmemiz faydalı olacaktır.
6- Ekmek ve tahıl grubu ihtiyacımızı ise kepekli ürünlerden tercih edilmeli.
7- Alkol ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Yerine rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici bitki çaylarından destek alınmalıdır.
8- Bahar ayında vücudumuzun A, B ve C vitaminlerine ve potasyum, magnezyum minerallerine olan ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle bu yiyeceklerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır.
9- Baharda hormonların çalışmasında düzensizlik görülebilir. Hem hormonlar hem de hava değişimleri vücutta su tutulmasına neden olabilirler. Ödem de yorgunluk nedenlerinde biridir. Bu nedenle yemekler az tuzlu tüketilmelidir.
10- Fiziksel aktivite kişiyi hem rahatlatır hemde metabolizmayı hızlandırır, özellikle yüzme bahar yorgunluğunun giderilmesinde etkilidir.
11- Baharda oluşan yorgunluğunun nedeni bir mineral eksikliği de olabilir, bayanlarda demir eksikliği bu semptomların oluşmasını tetikler. Tiroidin az çalışması da kişide yorgunluk nedeni olabilir, bu nedenle bir endokrinolog ile görüşülebilinir.