İlişkilerde yaş farkı, düzeni ve uyumu ne kadar etkiler?
Genelde erkeklerin ve kadınların çoğunun bu konuda kalıp yargıları vardır. Oysa günümüzde bir çok ilişkide görüldüğü gibi yaş farkının önemli bir faktör olmadığı da düşünülmeye başlandı. Kendinden yaşça çok büyük ya da çok küçük biriyle ilişkiye başlayan bir kişi neye göre ve nasıl bu faktöre önem verir? Bu koşullar kararımızı etkiliyor mu?
Günümüz modern dünyasında kadın ve erkeklerin yaşlarını bir gruba sokamıyoruz. “50 yaşındakiler böyle davranır” gibi bir genelleme yapmak hayli zor. Kişinin kendisini yaş gruplarına sokamadığı bu çağda ilişkiye başlayan çiftlerin birbirlerini tanımaları için ortak koşulları yeterli sayılmaktadır. Yaşları ne olursa olsun ortak zevkler ve paylaşımlar daha etkili olmaya başlamıştır. Bireylerin bir arada olabilmeleri için birbirlerinde aradıkları özellikler ve standartlar arasında “yaş farkı” listede alt sıralara düşmüş gözükmektedir.
İyi anlaşan iki yanlız birey yaş farkı yüzünden bir arada olamamalarının pek de görülmediği modern şehir hayatında ilişkileri bozan ve çürüten daha önemli faktörler ortaya çıkmıştır. Genelde kadınların kendilerinden yaşça daha büyük erkeklerle birlikte olmak istemelerinin nedeninin olgun erkek arayışı olduğu söylense de olgunluğun kişilerde yaş ile oluşmadığı da bir gerçektir. Erkeklerin zeki kadınlardan korktuğu, zeki kadınların çekingen olduğu, erkeklerin geç olgunlaştığı yada kadınların kendilerinden küçük erkeklerle birlikte olmaktan utandığı şeklindeki kalıp yargıları bir kernara bırakan günümüz insanı, sadece hayatı paylaşabileceği ve sevebileceği uygun bir partner aramaktadadır. Bu arayışını da “yaş farkı” ile bozmayacak kadar ısrarcıdır!
Peki siz ne dersiniz? Yaş farkı gerçekten fark eder mi?