Bu haftalarda bebeğinizin boyu 5-10 cm arasında gittikçe artmaktadır. Kendi kendine zıplama hareketi yapar. Kol ve bacakları daha belirgindir. Başı gövdesine göre daha büyük, karnı şişkin görünür. Kafa kemikleri sertleşmeye başladığı için ultrasonda halka gibi beyaz renkli gözlenir. Beyin dokusu gelişmiş, kelebek gibi başının içinde seçilebilir hale gelmiştir. Burun kemiği bile ultrasonda seçilebilir. Burun kemiğinin ultrasonda görülmesi bu hafta itibariyle önemli bir bulgudur. Çünkü Down Sendromu dediğimiz mental retardasyonla seyreden kromozomal bozukluğu olan durumlarda bu kemiğin sıklıkla görülemediğini biliyoruz. Kalbi dakikada 120-160 arasında atmaktadır. Göbek kordonu izlenebilir. Midesi, mesanesi de görülebilir. Kolları gövdesinin önünde genellikle çapraz yapmış halde durur. Bacakları ise kıvrık ya da benzer şekilde çaprazlamış olabilir. Cinsiyeti aslında 7. haftadan beri oluşmakta ancak 12. haftanın sonunda tamamlanmıştır. Ancak görüntüsü net değildir. Ancak 15. haftadan sonra net bir ayırım fark edilebilir.
Bu dönem 11-14 hafta arası 1. trimester Down Sendromu taraması yapılan hassas bir dönemdir. Bu test bir tarama testidir. Temelde ultrason altında bebeğin ense kalınlığı (cilt altı dokusunda toplanan sıvı kalınlığı) ölçümüne ve eşlik eden anne kanında gebeliğe özgü plasenta ile ilgili protein A (PAPP-A) ve serbest beta-HCG ölçümüne dayanan bir risk hesaplaması yatar. Bunun yanında bebeğinizin anatomik olarak kontrolü yapılır. Her annenin kendi yaşına, ait olduğu ırkına, eşlik eden sağlık durumuna göre aynı kefeye konduğu bir anneler grubu vardır.
Bu grupta sakat çocuğa sahip olabilme riskine ek olarak, ultrasonda ölçtüğümüz ense kalınlığı ve kandaki spesifik değerlendirme sonucunda yeni bir risk skoru elde edilir. Bu risk skoruna göre kimi olgulara daha ileri olan tetkikler önerilerek kromozom anomalileri taranır.