Gebelik öncesinde kadınlar yedikleri konusunda tam dikkat göstermeyebilirler ve besinleri gelişi güzel tüketebilirler.
Gebelik öncesinde kadınlar yedikleri konusunda tam dikkat göstermeyebilirler ve besinleri gelişi güzel tüketebilirler. Fakat gebelik dönemi farklı bir dönemdir. Bu dönemde beslenme de farklı olacaktır. Bu dönem içinde özellikle bazı besinleri önemle almak gerekecektir.
Hem sağlıklı bir gebelik hem de anne karnında büyüyen bebeğin sağlığı için önemli bir konudur. Çünkü gebelik döneminde her zamankinden daha çok protein ve kalsiyum alımı önem kazanır. Doğal beslenme ön plana çıkar ve ekstra folik asit alımı da gerekli hale gelir.Aşağıda gebelik döneminde alınması önemle tavsiye edilen besinleri bulabilirsiniz.
Tam tahıllar: Gebelik döneminde mutlaka tüketilmesi gereken besin grubudur. Tam tahıllı ekmek ve hububatlar folik asit içerirler ve önemli demir kaynaklarıdır. Ayrıca tam tahıl ürünleri beyaz ekmek ve pirinçten daha fazla lif ve demir barındırırlar.
Baklagiller: Kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek, bezelye ve soya fasulyesi gebelik döneminde alınması gereken diğer önemli besinlerdir. Bu besinler önemli bir protein ve lif kaynakları olmanın yanı sıra kalsiyum, demir ve çinko açısından da oldukça zengin besinlerdir.
Somon balığı: Somon balığı omega 3 yağ asitleri yönünden oldukça zengin bir balıktır. Bebeklerin beyin gelişimine ve görme duyusunun gelişimine oldukça önemli katkılarda bulunur. Ayrıca protein ve B vitamini kaynağıdır. Somon balığının öteki balıklara göre içindeki civa miktarı da oldukça düşüktür. Somon balığını haşlanmış ve ızgarada tüketmek daha faydalıdır. Somon balığını her hafta tüketmek faydalıdır. Fakat aşırı decerede somon balığı yemek civa miktarını artırabilir.
Yumurta: Yumurta anne karnında bebeklerin ihtiyaç duydukları amio aistleri sağlayan proteinler bakımından oldukça zengin bir besindir. Çok yönlü bir besin olup içeriğinde 1 düzineden fazla vitamin ve mineral bulunur. Yumurta çok pişmiş olarak tüketilmeli, çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.
Dutlar: Ahududu, yabanmersini ve böğürtlen ana öğün aralarında tüketilebilecek harika ve lezzetli atıştırmalıklardır. Bu meyveler potasyum, C vitamini ve lif yönünden zengindirler.
Az yağlı yoğurt: Bir kase az yağlı yoğurtta sütten daha fazla kalsiyum bulunmaktadır. Yoğurttaki protein düzeyi oldukça yüksektir. Ayrıca yoğurt içine meyve parçaları atarak harika ve daha sağlıklı karışımlar yapmak da mümkündür.