31 yaşında bir kadının aşırı kola tüketiminden ölmesi bu sevilen içecekle ilgili tartışmaları gündeme getirdi.
Uzmanlar birçok ülkede genç-yaşlı her kesimden insanın severek tükettiği bu keyif veren içeceğin içindeki maddelere dikkat çekiyor. Bunlardan ilki kafein. 100 mililitre kolanın içinde 10 miligram kafein bulunuyor. Aslında bu oran o kadar da yüksek değil. Örneğin siyah çaydaki kafein oranı kolaya göre üç buçuk kat fazla. Kahvede bu miktar 5-10 kat, enerji veren içeceklerde ise kolaya oranla üç kat fazla. Bir insanın günde en fazla 300 miligram kafein tüketmesi tavsiye ediliyor. 300 miligram kafein de üç litre kolaya tekabül ediyor. Ancak kalp rahatsızlığı olanların ya da hamilelerin mümkün olduğunca az miktarda kafein alması tavsiye ediliyor.
18 KÜP ŞEKER VAR
Kolanın içindeki bir diğer madde ise şeker. 100 mililitre kola 42 kalori içeriyor. Yani yarım litre kolanın içinde 18 adet küp şeker bulunuyor. Uzmanlar bir yetişkinin günde 2 bin kalori almasını tavsiye ediyor. Yeni Zelanda’da yaşamını yitiren kadının günde 10 litre kola tükettiği öne sürülüyor. yani sadece koladan günde 4200 kalori aldığı tahmin ediliyor. Bu oran uzmanların tavsiye ettiğinden tam iki kat fazla.
‘BİZDE UYARILAR VAR’
Coca-Cola şirketinin sözcüsü Geert Harzman, “Bizim etiketlerimizin üzerinde beslenme değerleriyle ilgili bilgiler yeralıyor. Bir günde alınması tavsiye edilen kalori miktarı da yazıyor. Bu sayede tüketiciye hızlı bir biçimde, bilinçli bir içecek seçme şansını sunuyoruz” diyor.
Kola tüketiminde tartışılan bir başka nokta ise sıvı tüketimi. Uzmanlar yetişkinlere günde 1.5 litre sıvı tüketmeleri önerisinde bulunuyor. Bu miktarın abartılı biçimde aşılması halinde böbrekler çalışmıyor.