Çarşamba, Ekim 16, 2024
More

    SON EKLENENLER

    Günün konusu “Tüp Bebek”

    Tüp bebek tedavisi, bu günlerde en çok konuşulan sağlık konularından birisi. Devletin çocuk sahibi olamayan çiftlere yapacağı ücretsiz tüp bebek uygulaması bebek isteyen çiftleri hayli umutlandırmış durumda. Durum böyle iken tedavi hayli bir popüler olmuş vaziyette. Peki nedir bu tüp bebek tedavisi? Bir yazıya sığdırılamayacak kadar mühim ve uzun bir konu olan bu tedavi şekli hakkında en çok merak edilen sorulara kısaca cevap vermeye çalışacağız.

    Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

    Tüp bebek tedavisinde süre, doktorun aday çiftlere uygulayacağı programlara göre değişkenlik gösterir. Genel tedavi süreci 2 ila 3 hafta arasında değişir.

    Konu hakkında daha detaylı bilgi için :

    http://www.cemficicioglu.com.tr/tup-bebek-ne-kadar-surer

    Tedavi süresi boyunca hastanede yatmaya gerek var mıdır?

    Tüp bebek tedavisinde hastanede yatmayı gerektiren bir durum yoktur. Yumurta toplama ve embriyo transferinden sonra hastanın biraz dinlendirilmesinde yarar vardır.

    Yumurta toplama işlemi ağrılı bir uygulama mıdır?

    Yumurta toplama işlemi ile hasta da ağrı oluşmaz. Pek çok hasta açısından çok kolaylıkla yapılan bir uygulamadır. Yumurta toplama işleminden önce hastaya ağrı kesici ve sakinleştirici iğne yapılmaktadır. Bazı zamanlarda ise hasta uyutularak yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir.

    Embriyo transferinden sonra yatmak mı gerekir?

    Hastada herhangi bir ağrı söz konusu değil ise yatmaya gerek yoktur. Embriyo transfer edildikten bir gün sonra normal yaşantıya dönülebilir.

    Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların zararı var mıdır?

    Tedavide kullanılan ilaçların hiçbir kanser yapıcı özelliği bulunmamaktadır. Ayrıca hormonları etkileyerek kilo alınmasında da etkili değildir. Yumurtalıklarda bulunan yumurtalara da hiçbir zarar vermez ve erken menapoza neden olmaz. İlaçlar ile alakalı tek problem yumurtalıkların aşırı uyarılması ile yumurtalarda oluşan aşırı uyarılma sendromudur.

    Tüp bebek tedavisi sonucu doğan bebeklerde sağlık açısından bir problem oluşur mu?

    Tüp bebek tedavisi ile doğan bebekler normal yollarla doğan bebekler kadar sağlık açısından problem taşır.

    Tüp bebek tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkisi var mıdır?

    Yumurtalıklarda baskılama oluşturmak için kullanılan ilaçların, baş ağrısı, sıcak basması ve vajinada kuruluk gibi yan etkileri mevcuttur. İlaçlar ruh halinde de değişimlere neden olabilir. Ancak bu tür yan etkiler kısa sürelidir ve yumurta gelişimi için uygulanan ilaçlar ile kaybolur. Yumurta gelişimi sağlamak için uygulanan ilaçlar da ise, enjeksiyon uygulanan yerde kızarıklık ve ağrı, halsizlik, gerginlik gibi yan etkiler görülebilir.

    Tüp bebek tedavisinin riskleri nelerdir?

    Bu konuda bir çok spekülatif söylenti bulunmaktadır. Çok fazla bir risk barındırmayan tüp bebek tedavisi hakkında olumsuz bir çok yanılgı bulunabiliyor. Her tedavinin mutlaka bir riski bulunur elbette. Tüp bebek tedavisindeki riskler konusunda en güzel cevabı Ünlü doktor Bülent Tıraş veriyor, işte doktorun makalesi:

    http://www.tupbebekklinigi.com/tup-bebek-ve-cogul-gebelik-riski

    • Yumurtalıkların aşırı uyarılması hafif şiddette olabileceği gibi çok ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Hasta üzerinde ciddi olasılık % 1 ya da % 2 oranlarındadır. Bu sorunlarda kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, şişkinlik ve nefes alamama gibi sorunlar oluşabilir.
    • Tüp bebek tedavisinin en önemli riski çoğul gebeliklerdir. Anne rahmine transfer edilen embriyo sayısına dikkat edilmez ise çoğul gebelikler yüksek oranda oluşum gösterir. Bu durum hem anne hem de doğacak bebekler açısından ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
    • Çok sık rastlanılmasa da yumurta toplama işlemi esnasında damar zedelenmesine bağlı olarak iç kanama veya işlemin sonlandırılması ile pelvik enfeksiyon oluşabilir.
    • Tüp bebek tedavisinde her hangi bir aşamada bir sorun yaşanırsa tedavi sonlandırılabilir.
    • Tüp bebek tedavileri ile oluşan gebeliklerin düşük ihtimali normal yollarla oluşan gebeliklerin düşük ihtimali kadardır.

     

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN