Salı, Kasım 5, 2024
More

    SON EKLENENLER

    Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

    Son aylarda hakiki-sahte bal tartışmaları giderek artıyor. Peki balın hakiki olduğunu anlamak için ne yapmak gerekiyor?

    Etiketsiz ve açık bal, sağlığınızı olumsuz anlamda etkileyebilir.Türkiye’de bal ihracat analizleri ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından “Doğal Arı Belgesi” düzenlemek üzere yetkilendirilmiş sadece iki laboratuvardan biri olan SGS Gıda Laboratuvarları Teknik Müdürü Tuncay çınar balla ilgili soruları yanıtladı.

    Hakiki bal nasıl anlaşılır?

    İster petek, ister süzme olsun, hakiki balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve güvenilir yol, laboratuvar analizidir. İleri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılan analizler, hakiki balın sahtesinden ayırt edilmesini sağlar. Bu olanaklar ile donatılmış bir laboratuvarla işbirliği içerisinde olan markanın tercih edilmesini ve tüketilmesini öneriyorum. Ayrıca balın petek halinde olması, hakiki bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu ve benzeri maddelerin arılar tarafından Bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını ve şifasını içermezler. Bal üretiminde katkı maddesi kullanımı laboratuvarlarda analiz yapılarak tespit edilebilir.

    Bal için sağlık açısından kritik olan analiz hangisi?

    Balda gerek mikrobiyolik gerekse zirai ilaç ve antibiyotik kalıntısı analizleri yapılır. Balda arı hastalıkları ve zararlılarıyla mücadelede zirai ilaçların ve veteriner ilaçlarının kullanımı neticesinde kalıntı oluşur. Bu kalıntılar uzun dönemde insan vücudunda birikince sağılığı tehdit eder hale gelir. Ayrıca balın içerisinde bulunmaması gereken ve hile amaçlı konulan kimyasal ve suni bileşenler (ticari glikoz, nişasta vb.) ise insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Zararlı bakterilerin (Salmonella, E.coli vb.) mikrobiyolojik açıdan analizi ile sağlık risklerinin önlenmesi gerekir. Bu yüzden, üretilen her parti ürün, piyasaya sunulmadan önce Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluk açısından mutlaka analiz edilmelidir.

    Hakiki balın besin değerleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Genel olarak ballar toplandığı bitki kaynaklarına göre farklı aroma, tat, renk, yoğunluk ve kristal özelliğe sahiptir. Balın temel bileşimi früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltoz şekerlerinden oluşan karbonhidrattır. Balın bileşimini etkileyen en önemli faktör ise nektarın (bal özlerinin) toplandığı bitkinin türüdür.

    Hakiki balı oluşturan bileşenler:

    Su: Olgunlaşmış ballar yüzde 20’den daha az su içerir.

    Karbonhidrat: Balda früktoz, glikoz, sakkaroz ve maltoz şekerleri bulunur.

    Mineral Maddeler: Balda bulunan en önemli minareler potasyum, fosfor ve kalsiyumdur.

    Amino Asitler: Balda yaklaşık 17 amino asit bulunur.

    Diğer asitler: Balda, Bala has kokuyu veren yaklaşık 13 organik asit bulunur.

    Enzimler: Balda en çok bulunan enzimler diastaz, invertaz ve katalazdır.

    Vitaminler: Balda B grubu vitaminler ile C, E ve K vitaminleri bulunur.

    Tüketici bal alırken nelere dikkat etmeli?

    Ambalajının üstünde markası, etiketi, üretici izin numarası, üretim ve son kullanma tarihi olan sağlam ambalajlı ürünlerin alınmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda Tarım Bakanlığı sertifikasına da bakmak önemli. TezgAhlarda açık satılan ballar kontrollü olmadığından ve her türlü riski barındırdığından açık bal satın almaktan kesinlikle kaçınılması gerekir.

    Üreticiden satın aldığı balı kendi markası ile satan firmaların, tüketici nezdinde marka değerini koruması adına firmalara ne tavsiye edersiniz?

    Bal gibi saf ve sağlık deposu olan bir ürünün kovandan çıktığı gibi doğal, hijyenik, denetimli koşullarda; ileri teknoloji ile üretilmiş ve tam donanımlı laboratuvarlarda analizleri yapılarak kalitesi onaylanmış şekilde tüketiciye ulaşması gerekir. Böylece firmalar tüketiciye her zaman iyi standartlarda bal sunabilir ve marka değerini koruyabilir.

    SGS Gıda Laboratuvarları
    Teknik Müdürü
    Tuncay çınar

    (Kaynak: Womenist.net)

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN