Cumartesi, Aralık 9, 2023
More

    SON EKLENENLER

    Hamile kalmayı planlarken dikkat edilecek noktalar

    Hamileliğin ilk 12 haftası, bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir.

    Vücudunuzu hamilelik öncesinde hazırlamanız gerekiyor. Kan basıncınızın normal sınırlarda olduğunun ölçülmesi, kan şekerinizin normal olduğunun belirlenmesi, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının kontrolü, kan sayımınız, idrar tahliliniz ve en önemlisi kan grubunuzun bilinmesi önemlidir. Rahim ağzında ileride habis oluşumlara yol açacak öncül bulguların tespit edilmesi için yapılan ve cinsel hayatı aktif olan her kadının belirli aralıklarla yaptırması gereken smear testi hamilelik planlandığında tekrar edilmelidir.

    Özellikle hamileliğin planlanmasından 3 ay önce folik asit açısından zengin diyete başlanması, bebeğinizde oluşabilecek omurga sistemindeki kemik açıklıkların (nöral tüp defekti) görülme riskini azaltır. Her gün en az iki porsiyon meyve (portakal, muz), beş porsiyon sebze (özellikle yeşil yapraklı sebzeler) ve yedi porsiyon ekmek dilimi ya da mısır gevreği yenmelidir. Porsiyonlar meyveler için 2 adet, sebze için beş kasık, ekmek dilimi olarak 2 adettir. Folik asit, pişirme ile kaybolduğundan sebzelerin ve meyvelerin taze, çiğ veya hafif pişmiş yenmesi önemlidir. Folik asit, ayrıca vitamin tableti olarak da günlük olarak alınabilir. Hamilelikte diğer vitaminlerin ek olarak alınması önerilmez.

    Hamilelik öncesi diş doktoru ile diş ve diş etlerinin durumunun değerlendirilmesi de gereklidir. Tedavi gerekiyorsa, hamilelik öncesi yapılmalıdır. Kızamıkçık bağışıklığı kontrol edilmelidir. Geçmişte aşısını yaptıran kadınlar, kan testiyle bağışık olduklarını öğrenmelidir. Bağışıklığı olmayanlar hamileliği planlamadan en az 3 ay önce aşılanmalıdır.

    Sigara alışkanlığı bırakılmalıdır. Sigara; erken doğuma (37. hamilelik haftası öncesinden doğum), düşük kilolu bebek doğumuna, bebekte solunum yolu sorunlarına ve ani bebek ölümü sendromuna sebep olabilir. Sizin ve bebeğinizin yanında sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin. Alkol kullanımı; düşüklere, erken ya da ölü doğuma neden olabilir. Doğumdan sonra bebeklerde zihinsel eksiklikler ve yavaş fiziksel büyüme görülebilir. Az miktarda alkol kullanımı veya düzenli kullanım, bebek üzerinde istenmeyen etkilere neden olabilir. Kafein alımını da azaltmalısınız. Yüksek dozda kafein almak, düşük ve erken doğum riskini artırır. Hamileler günlük kafein alımını 200 mg ile sınırlamalıdır. Bu da 2 kupa filtre kahve veya 2.5 kupa nescafe ya da 4 kupa orta dem çay veya 6 kupa koladır.

    İlaç kullanımında da dikkatli olunmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçların yarar-zarar hesabı yapılarak doktor onayı ile verilmesi gerekir. Hamilelikte vücut ısısının erken dönemlerde yüksek olması, bebekte doğum defektlerine (deformasyonlarına) neden olabilir. Sauna veya sıcak küvet gibi vücut ısısını artırıcı eylemler 10 dakikadan uzun sürmemelidir. Ağır iş ya da egzersiz yapmak doğru değildir.

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN