Salı, Ekim 8, 2024
More

    SON EKLENENLER

    Kadınların büyük derdi erkekleşen görüntüleri

    Fazla tüylenmenin hormon bozukluğu olabileceğini belirten Jinekolog Operatör Dr. Turgay Karakaya, aşırı kıllanmanın nedenlerini ve tedavisini anlattı.

    Kadınlarda koltuk altları, kasık bölgeleri yoğun ve kalın kıllarla  kaplı olup cinsel gelişimle ortaya çıkarlar. Ayrıca bacaklar, kollar,  meme başı çevresi, göbek çevresi ve belde de daha ince ve küçük kıllar  olabilir. Eğer hormonal bir sorun varsa bu durumda kıllar özellikle  yüzde, çenede, bacak arkaları ve kalça üzerinde, sırtta çok belirgin bir  hal alır ve adeta erkek tipi kıllanma olur. Hormon bozukluğunun  derecesi çok ağırsa bu durumda ses kalınlaşır. Adaleler daha belirgin  bir hal alır. Klitoris penisi andırır derecede büyür.

    Normal kıl büyümesi

    İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu  kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir.  İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de  aynıdır. Kalın tüyler ise hormon bağımlı olup kadında ve erkekte  dağılımı farklılık gösterir.

    Hormon dengesi ve tüylenme

    Kızlarda ergenlik dönemi koltuk altı kılları ve kasıkta kılların  çıkması ile belirginleşir. Bu genellikle ilk adetten hemen önce olur.  Östrojen hormonunun etkisiyle meme gelişimi ve adetler başlar. Ancak  kıllanmanın tetikleyicisi androjen dediğimiz hormonlardır. Bu erkek ve  kadında aynı olup miktarı erkekte fazla, kızlarda daha azdır. Bu  nedenlerle erkek daha kıllıdır. Testosteron ve östrojen bu kılların  kadın ve erkekteki farklı dağılımını ayarlar.

    Yüzde ve vücutta aşırı kıllanmaya neler yol açar?

    Kadınlarda daha az olduğunu belirttiğimiz androjen hormonları eğer  artarsa bu kendini aşırı kıllanma olarak gösterir. Androjen artışı aynı  zamanda cinsel arzuları artıracağı için bu gibi durumlarda cinsel  isteklerde artış görülebilir. Androjen artışındaki nedenler arasında  hormonal dengesizlikler olduğu gibi aynı zamanda böbrek üstü bezini  tutan hastalıklar veya yumurtalıkları tutan ve hormon salgılayan  tümörlerde olabilir. Bu durumlarda erkekleşme belirtileri çok ağırdır.

    Bir de reseptör organ dediğimiz ve kıl foliküllerinin hormonlara  hassasiyetini ayarlayan yerler vardır. Eğer bu reseptörler fazlaysa veya  kıl folikülüne aşırı uyarı gönderiyorsa bu durumda kıllar, hormonlar  normal seviyede olsa bile aşırı kalınlaşır ve vücutta normalden fazla  kalınlıkta kıl oluşur.

    Bu durum tamamen ailesel ve etnik yapıyla ilgili olup hormonal tedaviye cevap vermez. Tek yol epilasyondur.

    * Menopoz

    Adetler kesildikten sonra östojen hormonu azaldığı için androjenler  daha belirgin bir hal alır. Bu durumda menopozda kıllarda artış görülür.

    * Genetik

    Esas sebep yukarda belirttiğim gibi reseptör seviyesindeki aşırı  hassasiyettir ve hormonal bozukluk söz konusu değildir. Ailesel bir  kıllanmada artış görülür.

    * Polikistik over hastalığı

    Bu hastalıkta vücutta androjen seviyeleri yumurtlama olmadığı için artış gösterir, bu da kıllanmaya yol açar.

    * Yumurtalık tümörleri

    Yumurtalıklarda nadiren hormon salgılayan tümörler olabilir. Bu durumda  sadece kıllanma değil aynı zamanda erkekleşme belirtileri de görülür.

    Aşırı kıllanma durumlarında tam bir jinekolojik muayene şarttır. Hormon  testleri bize gereken bilgiyi genellikle verir. Ayrıca ultrasonografi  ile yumurtalıkların görünümü teşhis koymamızda oldukça yardımcıdır.

    Aşırı kıllanma nasıl tedavi edilebilir?

    A) Kozmetik tedavi

    Ağda, tıraş, tüy dökücü kremler gibi yöntemlerle geçici olarak tüyler  ortadan kaldırılabilir. Kalıcı yöntem epilasyondur, bu lazer veya  elektrokoter kullanılarak yapılabilir. Çıkmış olan kılların hormon  tedavisi yapılsa bile yok edilmeleri ancak epilasyonla mümkündür. Hormon  tedavisinden 6 ay sonra yapılır.

    B) Tıbbi tedavi

    En sık kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır. Bu androjen  seviyelerini düşürür. Ayrıca antiandrojen spiranolakton veya  GnRH-a’larda aşırı kıllanma tedavisinde kullanılmaktadır. Önceden çıkan  kılları yok etmenin tek yolu en az 6 ay sonra epilasyona başlayarak bu  tüylerin yok edilmesidir.

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN