Kestane zehirlenmesi nedir? Belirtileri neler? Tedavisi var mı? İşte kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan kestane hakkında bilmeniz gereken her şey!
Kış aylarının vazgeçemediğimiz lezzetlerinden biri de kestanedir. Evde sobanın üzerinde kızarttığımız ya da dışarıdan aldığımız kestaneyi televizyon karşısında çerez gibi tüketiyoruz. Tadıyla damaklara şölen yaşatan bu lezzetin bazılarının hayatını kabusa çevirdiğini biliyor muydunuz? Kestane, bazı kişiler için yenilmemesi hatta dokunulmaması gereken bir besindir. Kestaneye alerjisi olan kişilerden bahsediyoruz. Çoğu kişi bu alerjinin farkına deneyimlediği zaman varıyor. Peki kestane zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? İşte kestane hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizler için hazırladık!
ÇOĞU KİŞİ ALERJİSİ OLDUĞUNU BİLMİYOR
Bazı kişiler kestaneye alerjisi olduğunu bilirken çoğu kişi bu durumu bilmez ve kestaneyi tükettiği zaman bazı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalır. Bu durum özellikle çocuklarda fark edilmektedir. Tüketilen kestane sonucu ortaya çıkan duruma kestane zehirlenmesi denilmektedir.
VÜCUTTA CİDDİ KOMPLİKASYONLAR OLUŞMAYA BAŞLAMAKTADIR
Kestane bol miktarda protein içermektedir. Bağışıklık sisteminin bu protein maddesini kötü bir bakteri olarak algılaması durumunda vücutta bir takım ciddi komplikasyonlar oluşmaya başlamaktadır. Bu duruma kestane alerjisi denilmektedir. Kestane alerjisi aynı zamanda kestane balı ve kestane şekeri içinde geçerli olan bir durumdur.
KESTANE ALERJİSİNİN BİRDEN ÇOK BELİRTİLERİ BULUNMAKTADIR
Kestane alerjisinin birden çok belirtileri bulunmaktadır. Bunlar; burun bezlerinin şişmesi ile oluşan burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazların kızarmasına bağlı gelişen öksürme ve hırıltı, ciltte gelişen deformasyonlara bağlı kızarıklık, kaşıntı ve dökülme, ayrıca gözlerde yanma, yaşarma ve kızarma hissi, dil ve ağız kenarında karıncalanma, solunumda sıkıntı çekme, kan basıncı aniden değiştiğinden aşırı terleme ve soğuma yaşanması, karın ağrısı akabinde gelişen mide bulantısı ve kusma hissi gibi belirtiler gösterir. İleri boyutlusu ise kişi nefes almakta zorlandığından bilinç kaybı yaşaması durumudur. Kestane yedikten sonra ortaya çıkan bu belirtiler kestaneye karşı alerjiniz olduğunun belirtileridir.
KAN VE DERİ PRİCK TESTLERİ İLE VÜCUDUNUZUN NEYE ALERJİSİ OLDUĞU TESPİT EDİLİYOR
Genellikle vücudunuzun neye alerjisi olduğu doktorlar tarafından yapılan kan ve deri prick testleri ile anlaşılmaktdır. Vücudunuzun herhangi bir şeye alerjisi olup olmadığını anlamak istiyorsanız bu testleri yaptırmanız gerekiyor. Lateks alerjisi sıklıkla avokado, muz, kestane, elma, havuç, kavun, patates ve domates gibi besinlerden kaynaklı ortaya çıkar. Kestaneye karşı herhangi bir alerjiniz varsa bunun belli ir tedavisi yoktur. Kestane yediğiniz zaman en çok hangi belirtiyi daha çok yaşıyorsanız uzman ona yönelik bir tedavi uygulamaktadır. Örneğin; solunumla alakalı bir problem yaşıyorsanız, solunuma yönelik tedavi uygular.