Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulamasıdır. Bu tedavide deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, Alfa hidroksi asitler(AHA), triklosetik asit(TCA), salisilik asit, jesner solisyonu ve kombinasyonlarıdır.
Amaç nedir, neler tedavi edilebilir?
Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık veya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir hatta iyileştirilebilir.Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır.Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir ve yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün, daha homojendir.
Neler tedavi edilemez?
Derideki gevşeme ve sarkmalar düzeltilemez. Kimyasal peeling işlemi yüz gerdirme, kaş kaldırma işlemlerinin yerini tutmaz veya gözkapağı düşüklüğünü gidermede etkili değildir. Derin çukurlarda bir dereceye kadar yardımcı olabilmekte, küçük çukurlar ve izlerde ise çok etkilidir.
Nasıl uygulanır?
Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara doktorun seçimi ve hastanın derisinin durumuna göre bir asit solüsyonu seçilerek hastane şartlarında uygulanabilir. Deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5-10 dakika sürebilen hafif yanma ve batma olabilir. İşlem sonrası normal günlük yaşama dönülebilir.İstenilen sonuçlar için birkaç seans gerekebilir.
Peeling sonrasında beklenebilen durumlar nelerdir?
Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginlik yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.
Peeling işlemi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
– Oluşabilen kabuklar soyulmamalıdır.
– Hekim tarafından önerilen nemlendirici preparatlar kullanılmalıdır.
– Güneşten korunmaya dikkat edilmelidir.