Reflü neden olur? Nasıl geçer? 30-40 yaş civarında daha fazla görülen bu hastalık hakkındaki tüm merak edilenleri sizler için hazırladık!
Refli neden olur? Reflü nasıl geçer? Uzmanlar, 30 ile 40 yaş arasındaki kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu belirtiyor. Reflü eğer tedavi edilmezse akciğerde iltihaplanmalara ve kansere bile yol açıyor. İşte reflü hakkında tüm merak edilenleri İç Hastalıkları Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu’dan öğrendik.
REFLÜNÜN BİRÇOK NEDENİ BULUNMAKTADIR
Reflü, mide içeriğinin, yukarıya doğru yemek borusuna geri kaçması durumudur. Bunun sonucunda midedeki asit ve pepsin yani midede proteinlerin sindirimine yardım eden madde, yemek borusunun alt ucunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelmektedir. Yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte yemek koşulları da değişmiştir. Ev yemekleri günümüzde artık giderek daha az tüketilmeye başlanmıştır. Reflünün birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı; fast food tarzı yiyecekler yenmesi, kahve,çay gibi gazlı ve kafeinli içeceklerin tüketilmesi ve sigara tüketilmesi reflüye neden olan belli başlı durumlardır.
REFLÜ TEDAVİ EDİLMEZSE CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUR
Uzmanlar, reflü hastalarında ağıza acı su gelmesi, göğüs ağrısı, midede ekşime, yutma güçlüğü, öksürük ve ses kısıklığı gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlar görüldüğüne işaret ediyor. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceği görülmektedir. Reflü eğer tedavi edilmezse akçiğer iltihabına bile neden olabilir. Yine aynı şekilde reflü sorunu olanlarda özofagus kanseri riski de bulunmaktadır.
BOL VE SIK SU İÇİN
Yastık yüksekliğiniz 30 cm olsun. Gece boyu mide sıvısının geriye kaçışını engellemek için başın mide seviyesinden yüksekte tutulması gerekir.
Kilo verin. Bol ve sık su için. Suyu gün boyu sık aralıklarla yudumlayarak tüketmek, şikayetleri azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hareket edin. Akşam yemeği sonrası 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler, rahatlatıcı özelliktedir ve hastalar için son derece faydalıdır.
YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN!
Eğer reflü probleminiz varsa mutlaka uzak durmanız gereken bazı yiyecekler ve içecekler bulunuyor. Bunlardan birkaçı; kahve, çikolata, baharat, gazlı içecekler, sigara, soğan, sarımsak, yağda kızartılmış yiyecekler, alkol, salça, domates, ekşili gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Reflü hastaları genel olarak, elma, muz, brokoli, havuç, fasulye, kantaron yağı, papatya çayı, peynir gibi yiyecekleri tüketmelidir.
AYAKÜSTÜ YEMEK YEMEYİN
Reflü hastalarının porsiyonlarını küçültmesi gerekiyor. Midenin gereğinden fazla doyması ne yazık ki şikayetlerin artmasına neden oluyor. Yemek yedikten sonra uyunmaması gerekiyor. Yemek yedikten sonra en az iki saat kadar yatar pozisyonda olmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü bu şekilde mide ile yemek borusu arasında olan açı kaybolmaktadır. Hızlı yemek yemeyin. Her lokmayı uzun uzun çiğnemek reflü hastaları için önemlidir. Ayrıca ayaküstü değil, oturarak yemek de etkili bir korunma sağlar.