Saçlarımızı bir gün fönlüyoruz, ertesi gün topuz yapıyoruz, bir başka gün örüyoruz, sonra bambaşka bir model yapıyoruz. Peki şekillendirme ve toplama tarzımız saçlarımızı dökebilir mi? Saç Bilim Dalı Uzmanı Serap Öztürk Niya anlattı.
Saç yıkama, tarama, şekillendirme tekniğindeki hatalar saçın dökülmesine neden olabilecek zararlar verebilir. Çünkü saçın temel ana maddesi, kopmaya ve aşınmaya dayanıklı keratin adı verilen bir proteindir. Saça uygulanan boya, fön, düzleştirme, topuz, maşa gibi işlemler sonrasında zaman içinde saçın temel keratin dokusu olan kortekste ve saçı koruyan dış kapaklar olan kutikilde fiziksel ve kimyasal aşınmalara neden olur.
Bunun sonucunda saç nemini tutamaz hale gelir, kurur ve esnekliğini kaybeder. Saçın temel zincirsi yapısında ve karetain dokusunda yıpranma nedeniyle saç incelir, saç kökleri küçülerek inaktif hale gelir. Bu nedenle saçın çok sıkı topuz yapılamaması, tarama ve şekillendirme sırasında saça zarar verilmemesi gerekir. Saçın bakımına dikkat edilmeli ve saç bakımına özen gösterilmelidir.
Saç şekillendirme teknikleri saçı yıpratabilir
Zaman içerisinde saçın en uç kısımları fiziksel etkilerle (yıkama, tarama, ısı ile şekillendirme, güneş, deniz ve havuz suyu) veya kimyasal işlemlerle (renklendirme, perma, düzleştirme) yıpranabilir. Saçın üstünde saçı aşınmaya ve kopmaya karşı koruyan pul tabakası bulunur. Saçın dış kapakları olarak da tanımlanan bu pul tabakası sayesinde saç nemini korur, esnek halde kalır ve uzayabilir.
Saç parlaklığını kaybettiğinde, elektriklenmeye başladığında, birbirine dolaşmaya başladığında temel sorun saçın pul tabakasının fazla açılmış veya hasarlanmış olmasıdır. İdeal olan saçın pul tabakasının mümkün olduğunca kapalı olmasıdır. Şampuanlar saçın pul tabakasını açarak temizlenmesini hedeflerken, saç kremi saçın pul tabakasını kapatarak saçın onarılmasını ve yapılandırılmasını sağlar. Saçı dışarıdan koruma ve yapılandırma özelliği saç bakım kremlerinde ve maskelerinde bulunmaktadır.
Kişiye özel bakım teknikleri saçı onarabilir
Günümüzde kimi krem maskeler saçın sadece daha kolay taranmasını ve şekil almasını sağlarken, daha iyi etken maddelere sahip profesyonel bakımlar, içeriklerinde bulunan yapılandırıcı dolgu maddeleri ile saçın kopan dış kapaklarını tamamlayabilir durumdalar. Ayrıca bazı ürünler, özel uygulama teknikleri ile küçültülmüş moleküler yapıları ile saç kapakları içine girerek saçtaki amino asit zincirlerini tamir edip saçı yeniden sağlıklı şekil alabilir hale getirebilmektedir.
Ev tipi uygulamaların (yağ, yumurta vb.) uzun süreli yapılandırıcı etkileri maalesef bulunmamaktadır. Yağ bakımları saça kısa dönemli tarama kolaylığı ve yumuşaklık kazandırırken, “profesyonel yapılandırıcı bakımlar” çok zayıf, ciddi hasar görmüş ve kırılgan hale gelmiş saçların uzun dönemli onarımını sağlayabilir. Her saç, bakımla çok daha sağlıklı hale gelebilir. Ayda bir kez yapılacak bakımla saç sorunlarının giderilmesi mümkün olmaz, ancak düzenli yapılan bakım uygulanmaları ile yıpranmış saçlar zaman içerisinde eski sağlıklı haline kavuşturulabilir.
Dört aşamalı kişiye özel bakım planı uygulanmalı
Birinci aşama düzenleyici bakım tekniklerini içerir. Saç derisinde aşırı yağlanma, kepeklenme, kaşıntı, kuruluk, hassasiyet yaşayan kişilere önerilir. Saç deri sağlığının iyileştiren ve geliştiren bakım losyonlarını içerir.
İkinci aşama canlandırıcı bakım imkanı sağlar. Saçta incelme, uzamada yavaşlama, hacimsel azalma ve saç kaybı yaşayan kişilere önerilir. Saç köklerinin güçlenmesi için köklerin daha iyi besin alması ve kökte hücre bölünmesinin artması gerekir. Bu amaçla kullanılan losyonlarda hücre bölünmesini yavaşlattığı bilinen olumsuz biyolojik yapıları sınırlandıran DHT baskılayıcı ajanlar, cilt yüzeyinde kan dolaşımını artırıcı bileşenler ve fito östrojenler mevcuttur.
Üçüncü aşamada güçlendirici bakım teknikleri uygulanır. Saç tellerinde kırılma, kopma ve incelme yaşayan, saçını uzatmakta zorlanan, saç kalitesi bozulan kişilere önerilir. Saç yapısına güçlendirmek için aminoasit ve ipek proteinleri ile zenginleştirilmiş bakım losyonları içerir.
Dördüncü ve son aşamada ise yapılandırıcı dış bakım yapılır. Saçın en yüksek oranda nem tutmasını sağlayan, saçın protein zincirini onaran maske bakımları içerir. Yaz sonrası ve ya boya, röfle, yüksek ısılı şekillendirici kullanımı sonrası saçı yıpranan, kuruyan, şekil almakta zorlanan kişilere önerilir. Kişinin ihtiyacı doğrultusunda saç mezoterapisi, PRP uygulamaları, lazer ve ışık terapi, mikro dermal terapileri uygulanabilir.
Saç Bilim Dalı Uzmanı Serap Öztürk Niya