İleri yaştaki aile bireylerinizin sağlığı için yapmanız gerekenleri öğrenmek için ilk adımı atın.
Hasta ve yaşlı olan ebeveynlerinizin başına gelebilecek acil durumlarda nasıl hareket edeceğinizi öğrenmek sevdikleriniz için yapacağınız en büyük iyiliklerden biridir.
Acil durumlarda vakit kaybetmemek için aşağıdaki önemli bilgileri her zaman yanınızda olacak bir kağıda not alın:
Ailenizin doktorunun adı, telefonu ve adresi, annenizin ya da babanızın kullandığı ilaçların adları,Anneniz ya da babanız hiç ameliyat oldu mu, olduysa geçirdiği operasyonlar.Bu bilgileri acil durum sırasında doktora iletirseniz zaman sizin faydanıza akacaktır.
Annenizin ya da babanızın acil durumlarda yanında olmanız için bilmeniz gereken 7 önemli bilgi:
1. Doktorlarının adı
Ailenizin sağlığı hakkında daha çok bilgiye sahip olmak ve acil durumlarda ona daha faydalı bir şekilde yardımcı olmak istiyorsanız işe annenizin ve babanızın devamlı gittiği doktorların adını ve iletişim bilgilerini öğrenmekten başlayın. Neden mi? Çünkü ailenizin devamlı doktoru size acil durumlarda yardımcı olacak tüm bilgilere sahiptir: Aile bireyinizin hastalık geçmişi, kullandığı ilaçlar, herhangi bir ilaca alerjisinin olup olmadığı ve kısacası sağlığı hakkındaki en ufak bilgiler gibi.
2. Doğum tarihi ve gerekli bilgiler
Annenizin ya da babanızın tam doğum tarihini bilmeniz hem hekime ileteceğiniz verilerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır hem de doktorlar yakınınız ile ilgilenirken sizin yapacağınız hastane giriş işlemleri hızlanacaktır. Hastanede vermeniz gereken kimlik numarası, doğum tarihi ve telefon numarası gibi bilgileri daima yanınızda bir yerde yazılı tutarak saklayın.
3. Alerjiler ve diğer hastalıklar
Anne ya da babanızın herhangi bir alerjisi ya da bir ilaca karşı sıklıkla gelişen bir reaksiyonu varsa bunu hekime iletmeniz çok önemlidir. Örneğin aile bireyinizin penisiline karşı bir alerjisi varsa bunu acilen belirtmelisiniz. Veya anne ya da babanızın tansiyon, kalp hastalıkları ya da diyabet gibi bir şikayeti varsa bunu aile bireyinizi acile götürdüğünüzde hekime mutlaka iletin.
4. İlaçlar ve besin takviyeleri
Anne ya da babanızın devamlı kullandığı ilaçlar acil durumlarda izlenecek tedavinin rotasını değiştirebilir. Örneğin yakınınız kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsa ya da kan pıhtılaşma süresinde bir anormallik varsa bunu acil durum sırasında doktorlara iletmeniz hayati önem taşıyabilir. Anne ya da babanızın aldığı ilaçların yanında kullandığı bitkisel karışımlar ya da vitaminler varsa bu bilgileri de doktora iletmelisiniz.
5. İleri yaşam destekleri ciddi durumlar
İleri yaşam destekleri hastanın gelecekteki sağlığını ve bakımını doğrudan etkilemektedir. Bu unsurlar; yaşam destek ünitesi ya da kalbi duran hastaya yapılan canlandırma işlemidir. Hastanızın durumunun gerçekten acil ve kritik olduğu durumlarda neler yapabileceğinizi öğrenmenizde fayda var. Böylece başınıza böyle bir durum geldiğinde aile bireyiniz adına alacağınız karar daha kolay olur.
6. Yaşam tarzı bilgileri
Anne ya da babanız sigara içiyor mu, alkol kullanıyor mu? Uyguladıkları özel bir diyet programı var mı? Düzenli yaptıkları egzersizler var mı? Bu soruların yanıtlarını bilmeniz ailenizin tedavi sürecinin şekillendirilmesinde rol oynayacaktır. Ayrıca anne ya da babanızın dini inançlarını da bilmek tedavi sürecinde vereceğiniz kararları da etkileyebilir.
7. Gizlilik hususları
Aile bireylerinizden birinin başına bir şey geldiği bir durumda sizden bir karar vermeniz istenebilir. Anne ya da babanızın sağlığı hakkında vereceğiniz kararı elbette kendisine danışmak istersiniz fakat ona danışamayacağınız durumlar için önceden vereceğiniz kararlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Unutmayın anne ya da babanızın sağlığı hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursanız acil durumlar ile baş etmeniz o kadar kolay olur.