Araştırmalara göre 400’den fazla ruh ve sinir hastalığı sayılması ve sayının her sene artması tartışmalara neden oldu.
Son araştırmalara göre 400’den fazla ruh ve sinir hastalığı sayılması ve sayının her sene artması tartışmalara neden oldu.
400’e yakın ruh ve sinir hastalığı tanımlandı
Gün geçmiyor ki, yeni bir ruhsal hastalık icat edilmesin. Gün geçmiyor ki, yeni bir terapi yöntemi ortaya çıkmasın. Her gün daha fazla kişi, psikolojik destek arama derdinde. ABD izlenimlerini yazan gazeteci Mehmet Yılmaz da ya zı sın da şöyle dedi: “Amerika’da ‘tanımlanmış ruh hastalıklarını’ belirleyen komite Amerika Psikiyatri Derneği, her sene ruh ve sinir hastalıklarının sayısını artırıyor. Hastalık sayısı artınca hasta sayısı artıyor, artan hastaya daha çok danışman, hekim vs gerekiyor, daha çok ilaç satılıyor, zincirleme bir yeniden üretim süreci almış başını gidiyor. Şu anda tanımlanmış 400’e yakın ruh ve sinir hastalığı sayılıyor, sayı her sene artıyor ve korkarım ki yakında hepimiz sırf bu nedenle ‘delirmiş’ olacağız, ‘normal’ olmaya çalışmak için de çok para ödememiz gerekecek.” Bu gelişmeler “İlaç tüketimini teşvik etmek için yeni ruhsal hastalıklar mı icat ediliyor?” sorusunu gündeme getirdi. İşte görüşler:
‘İlaç satabilmek için her türlü sahtekârlığa başvuruluyor’
Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay:
DSM5 denilen psikiyatrinin klasik tanı rehberi vardır. Bu rehbere sürekli yeni hastalıklar ilave edilir. Bir ara homoseksüellik de hastalıktı, sonra çıkarıldı, tekrar sokuldu… İstedikleri gibi oynuyorlar. Zaten esas olay ilaç sanayiinin yaptığı oyunlardır. Her türlü sahtekârlığa başvuruluyor. Eğer bana daha çok ilaç satmak için yeni hastalıklar mı icat ediliyor diye soruyorsunuz, benim cevabım evet, evet, evet, hatta 100 kere evet olacaktır.
‘Teknoloji gelişiyor yeni hastalık ve ilaçların bulunması doğal’
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay:
BAŞTAN, yeni hastalıklar icat ediliyor, ilaç şirketlerini zengin etmek için yeni hastalıklar uyduruluyor gibi bir kanaati kabullenmeyi doğru bulmuyorum. İhtiyatlı davranmak gerek mutlaka. İlaç bozulmuş fizyolojik bir durumu düzeltmek ya da hasta bir fonksiyonu düzeltmeye yarayan stratejik sağlık ürünleridir. İlaçsız bir tedaviyi düşünmek mümkün değil. Teknoloji gelişiyor, yüksek teknoloji sayesinde tanı ve tedavilerde de sürekli gelişmeler yaşanıyor. Bu nedenle yeni hastalıkların ve ilaçların bulunması kadar doğal bir şey olamaz. Genel anlamda da, psikiyatri alanındaki ilaçlar ve hastalıklarla ilgili de böyle düşünüyorum.