Cuma, Ekim 4, 2024
More

    SON EKLENENLER

    Yüksek Topuklar Hayatınızı Kabusa Çevirebilir!

    Halk arasında “başparmak çıkıntısı” ya da “bunyon” olarak bilinen Halluks Valgus hastalığı, ayak başparmağının dışa doğru eğilmesi anlamına gelmektedir. Halluks valgus hastalığı olan bireyin, ayak başparmağında gözle görülür deformiteler meydana gelir.

    En belirgin deformite başparmağın, 2. Parmağın üzerine doğru açı yaparak eğilmesi ve başparmağın köşe noktasından da kemiğin çıkıntılı bir hal almasıdır. Başparmakta oluşan bu kemik çıkıntısı gelişimi, eklemde şekil bozukluğunun yanı sıra, başparmağın vücudun yükünü taşıma fonksiyonunu da azaltır.

    Hastalık kadınlarda erkeklere oranla 4 ila 7 kat daha fazla görülür. Bir erkeğe oranla 6-7 kadında bu hastalığı görmek mümkündür. İstatistikler, daha çok kadınlarda 30 – 40’lı yaşlardan sonra artan oranda görüldüğünü göstermektedir. Bunun nedeni genetik faktörler olduğu kadar, bayanları uzun ucu sivri dar ayakkabıları kullanması etkisi olduğu da düşünülmektedir. Bilimsel olarak bu kanıtlanmamış olsa da bu hastalığa yatkınsak ve üstüne de bu ayakkabıları çok sık giyiyorsak bu hastalığa yakalanma olasılığı artar. Aşil tendonu kısalığı, ayağın ileri düzeyde içe basması ve düztabanlık da halluks valgus hastalığına neden olan faktörler arasındadır.

    Halluks Valgus belirtileri nelerdir?

    Bu hastalık genellikle erken yaşta çok hafif düzeyde başlar, zaman içinde ilerleyerek daha ciddi bir hal alır. Ayak başparmağında çıkıntının açısı arttıkça ayakta ağrı ve ayakkabı giyiminde zorluk görülmeye başlar. Çıkıntı belli bir açıyı aştığı zaman, neden olduğu yoğun ağrı ve ayakkabı giymeyi zorlaştırarak hastanın hayat kalitesini düşürür. En önemli etkisi hastaların hayat kalitesini olumsuz olarak etkilemesidir. Hayat kalitesi öncelikle ayak başparmak kenarında ağrı-kızarık oluşmasıyla düşmeye başlar. Ayakkabı giyerken ve yürürken ağrı, acı ve uyuşma hissederler.

    İlerleyen olgularda hastalar normal spor ayakkabıları bile giymekte güçlük çekerler ve kabiliyetlerinde azalma hissederler. Günlük enerji yakma miktarlarını azaltırlar. Çok rahat hareket edemezler, yürüyemezler ve düzgün spor yapamazlar. Hastaların normal miktarda günlük diyetlerini alsalar bile yakacakları kalorileri azaldığı için kiloları artmaya başlayabilir. Hastalar genellikle bunu şöyle ifade ederler ‘Doktor bey ben normal yiyorum, fazla abartı yok, fakat kilo almaya başladım, yediğim her şey yarıyor!’. İşte böyle durumlarda çok ilgisiz zannedilse bile ayağımızdaki bu ağrının buna sebep olabileceğini bilmeliyiz. Pasif bir hayatta, kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara çok daha kolay yakalanacağımız unutulmamalı.

    Piyasada satılmakta olan silikon aparatlar, ayakkabının cilde ve enflamasyon bölgesine yaptığı baskıyı kısa süre ile önleyici ve rahatlatıcı olabilirler, ancak bu rahatlama hissi geçicidir. Hastalığın tedavisi ancak kemikteki deformiteyi (çıkıntıyı) düzeltmekle mümkündür. Ayrıca silikon aparatlar, ayakkabı içindeki alanı daraltacağından diğer parmakların da ayakkabıdan zarar görmesine ve başka deformitelerin oluşmasına da sebebiyet verebilirler.

    Nasıl tedavi edilir?

    Halluks Valgus hastalığının kesin tedavisi ancak cerrahi ile mümkündür. Tedavi, hastalığın derecesi ve kemik deformitesinin görüldüğü bölgeye göre farklılık gösterir. Sıklıkla uyguladığımız operasyonlar tarak kemiğinin başparmağa yakın olan bölgesinde yapılanlardır Ameliyat tekniği hastalığın derecesine ve tipine göre değişiklik göstermektedir. Zaten tedavinin başarılı ve kalıcı olması için hastanın öncelikle hangi tip Halluks Valgus’a hangi derecede sahip olduğunun belirlenmesi ve buna göre uygun tedavinin seçilmesi gerekir. Hastalarımız ameliyat oldukları gün, ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalkarak, üzerine tam yük vererek, destek almadan yürüyebilirler. Birinci gün normal kalkıp üzerine basıp yürüyebilirler. Ameliyatın üçüncü gününden itibaren günlük yaşantıya dönüş yapılabilir.

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Op. Dr. Serdar Günday

    https://www.instagram.com/serdargundaymd/

    Latest Posts

    KAÇIRMAYIN